Polgári szertartásvezetés

Ma már azt, hogy kivel és milyen formában szeretnétek levezettetni az esküvőtöket ti magatok határozzátok meg. Választhatjátok hagyományosan az anyakönyvvezetőt vagy a modern és személyre szabott formát, a szertartásvezetőt.

A magyar törvények szerint anyakönyvvezető és két tanú előtt kimondott igennel köthető házasság. Tehát az anyakönyvvezető előtt továbbra is kötelező megjelenni. Vannak párok, akik a polgári esküvőjük mellé kérnek egy egyházi levezetést is, mert fontos az isteni áldás. Akinek a polgári ceremóniája hangsúlyos, azok a párok az anyakönyvvezetőn kívül kérnek még egy polgári celebrálást mégpedig szertartásvezetővel.

Szertartásvezető azon párok választása, akik az igen kimondását magasabb minőségben kívánják megélni, mint azt a hivatalok biztosítani tudják számukra. Ha egyedi elképzeléseitek vannak, személyre szabott szertartást szeretnétek ahhoz nélkülözhetetlen a szertartásvezető személye.

Anyakönyvvezető:
Köztisztviselő, hivatali dolgozó, vagyis szabályokhoz kötött, tehát a következőket kell tudomásul vennetek: Meghatározott napokon és időintervallumban vezet esküvőt. Átlagosan 80-120.000 ft közötti költséggel kell számolnotok Budapest területén, ha hivatalon kívül kéritek őt. Külső helyszínen nem minden hétvégén vezetnek esküvőt. Adott kerületen belül dolgoznak, nem hívhatjátok át másik kerületben lévő helyszínre. Személyét általában nem határozhatjátok meg, nem kérhetitek, hogy XY anyakönyvezető legyen az esküvőtök időpontján, aki levezeti a szertartásotokat. Munkaszüneti napokon, ünnepnapokon nem fognak esküvőt vezetni. (Hosszú hétvégék legtöbbjén sem) Kevésbé valószínű, hogy esti időpontokban a rendelkezésetekre álljon. Kérlek benneteket, mindig tájékozódjatok az adott hivatalban, hisz kerületenként eltérések lehetnek.

Bejelentkezés a hivatalokba: az esküvő előtt minimum 30 nappal, maximum 12 hónappal (ezen időintervallumban veszik fel a jegyzőkönyvet) Jegyző adhat engedélyt ettől eltérő jegyzőkönyv felvételére.

Kültéri helyszínekre hivatalos anyakönyvvezető sem viszi ki a „megszokott nagy anyakönyvet", mert az anyakönyvezés 2014. július 1.-től elektronikus formára váltott.  A hivatalban és kültéri helyszínen is ún. házassági adatlapot írtok alá.

Szertartásvezető - Ahogy én dolgozom:

Mikorra kérhető a szolgáltatás?

Nem vagyok hivatali alkalmazott, vagyis szolgáltatóként veszek részt az esküvőtökön. Személyemet szimpátia alapján választjátok ugyanúgy, mint más szolgáltatókat. A hét bármely napján (munkaszüneti napok, ünnepnap, hosszú hétvége) is vezetek esküvőket. Az általatok meghatározott időpontban érkezem a megbeszélt helyszínre, akár éjszaka is.

Hogyan beszélem meg a részleteket?
Minden párommal személyes találkozó keretében beszélem meg, hogy milyen stílusú szertartásvezetést kérnek. Vannak párok, akik a romantikus és családias esketési ceremóniát részesítik előnyben, és vannak, akik akár lazább elemekkel is színesítik szertartásukat. Szertartásvezetőként az egyedi igényekre nyitott vagyok, ettől lesz olyan a ceremónia, amit ti szeretnétek, amiben akár ti magatok is benne vagytok pl. egy-egy saját sztorival és így a levezetés a személyiségetekhez alakított.

A törvényi feltételek:
Piros-fehér-zöld vállszalagban történő szertartásvezetés esetén a párjaimtól kérem, hogy a kitűzött esküvő dátuma előtt (vagy akár aznap) két tanúval legyetek szívesek (leginkább lakóhely szerinti, de bármely) hivatalban aláírni a házassági adatlapot. Ezután megyek ki az általatok kért helyszínre a megbeszélt időpontban levezetni a szertartásotokat. Így eleget teszünk a törvényi előírásoknak is és valóra válhatnak az egyedi igényeitek is. A kettő együtt pedig tökéletes a nagy nap kivitelezéséhez.

Kivételes eset, amikor a pár a hivatalban megtette ugyan a bejelentkezést, de mégsem sikerült a kitűzött dátumig a házassági adatlap aláírása (egyéb okok miatt). Ebben az esetben az esküvőjük napján levezetem a szertartásukat vállszalagban is, de külön megállapodásban rögzítjük, hogy ez a levezetés a pár kérésére történt és nem ad családjogi köteléket.

Külföldön élő párok esetében nem feltétlen kell, hogy a házassági anyakönyvi kivonat kiállítása Magyarországon történjen, tökéletes a külföldön kiállított is. A szertartásvezetéshez nem kell külön lefordíttatni sem.

Manapság egyre gyakoribb, hogy vállszalag nélkül vezetem a szertartásokat. Ezt a formát azok a párok kérik, akik családtagjaik és barátaik előtt még formailag sem ragaszkodnak a tricolorhoz, számukra természetes, hogy szertartásvezetőt kértek a ceremónia megtartására, mert az a fontos, hogy a szertartásuk olyan formában, ott és akkor legyen levezetve ahogy azt ők elképzelték.


Tematikus esküvők:
Nagyon szívesen alkalmazkodom olyan igényekhez is, amikor tematikus az esküvő, vagyis ha pl. hajón vezetem a szertartást, akkor a tengerészes megjelenés is szóba jöhet, vagy egy gatsby esküvőn szívesen viselek akár gyöngysort vagy tollas hajpántot is, hogy minden tökéletes legyen.

Öltözködés:
Érdemes róla néhány szót ejteni. Egy szolgáltató legyen ápolt, valamint igényes a nagy napotokon. A párral rendszeresen egyeztetem, hogy milyen színű a dekoráció, az esküvő stílusa  és ahhoz megfelelően öltözöm.

Házassági évfordulók megerősítése
Erre a szolgáltatásra is egyre inkább van igény. Szívesen közreműködök jeles évfordulók megerősítő szertartásának levezetésében is. Pl. 5, 10,  25, 50 házassági évforduló vagy éppen amelyik a nektek legfontosabb. Ebben az esetben is hasonló a ceremónia, mint azoknál a pároknál, akik először tesznek fogadalmat. Nagyon szép és megható érzés ebben a rohanó világban az évek óta boldog házasságban élő párokat látni, akik még sok-sok év múltán is örömmel mondják ki az IGEN-t  kéz a kézben, egymás szemébe nézve.

Mennyibe kerül a szolgáltatás?
Polgári szertartásvezető az ország bármely pontjára kérhető.
A szolgáltatás alapdíja: 50.000 Ft (a személyes találkozón az igényeitek megismerésekor tudok pontos ajánlatot adni) Amennyiben az általatok kért időpontban nem tudnám levezetni a szertartásotokat, mert egy másik pár már szerződött velem, akkor nagyon szívesen segítek azzal, hogy ajánlok nektek szertartásvezetőt a kolléganőim közül.

Egyházi szertartásvezetés - Ki veheti igénybe?
Bárki, aki egyházi szolgáltatást szeretne megrendelni. Különösen ajánlható szolgáltatás azoknak, akik mindössze isten áldását szeretnék kérni a frigyükre. Azoknak is lehetősége van papot/lelkészt hívni, akik amúgy se jelentenék be szolgáltatás-igényüket az egyházaknál. Hozzájuk is szól ez szolgáltatás, Isten szeretetével. Minden elvégzett szolgáltatásról emléklapot ad, és az adatvédelem elveinek szigorú betartásával anyakönyvet vezet.

Egyházi szertartásvezető:
A szolgáltatás díja: 50.000,- Ft

Kiszállás Budapest területén: 3000 ft
Kiszállási díj Budapesten kívül: 50 Ft/km

E-mail: polgariszertartas@gmail.com
Telefon: 30-401-8007